Wiadomości

Wielkosobotnie święcenie pokarmów

DSC 0123W Wielką Sobotę przed południem wierni, podobnie jak w całej Polsce, tak i w Dobrej, przynieśli do kościoła koszyczki z tzw. święconką, czyli pokarmami, które znajdą swoje miejsce na wielkanocnym stole. Święci się przede wszystkim chleb, sól, wędlinę lub mięso, chrzan, jajka, nabiał, owoce. W koszyczku nie może zabraknąć także cukrowego baranka i symbolu polskiej Wielkanocy – babki drożdżowej.
Baranek cukrowy, najczęściej z czerwoną chorągiewką, symbolizuje Chrystusa Zmartwychwstałego. Jest to też symbol nazywania Jezusa Barankiem Bożym. W symbolice ludowej oznaczał ochronę domowników przed klęskami żywiołowymi. Jajko – nieodłączny symbol Wielkanocy, oznacza także nowe życie, odrodzenie. Podobnie jak baranek, oznacza triumf życia nad śmiercią. Jajka do poświęcenia przygotowuje się, malując je lub gotując z odpowiednimi przyprawami, które mają właściwości barwiące. Dawniej wierzono, że skorupki poświęconych jajek chronią od chorób, a zakopane na obrzeżach gospodarstwa miały zapewniać urodzaje.

Chleb święci się na pamiątkę rozmnożenia chleba na pustyni i nakarmienia nim tłumów przez Jezusa. Symbolizuje także Ciało Chrystusa, który sam Siebie określał Chlebem Żywym, który zstąpił z nieba (J 6, 41-51). Chleb jest także znakiem przeistoczenia, jakie dokonało się w Wielki Czwartek w Wieczerniku. Wędlina z kolei symbolizuje baranka, którego Izraelici spożywali w święto Paschy. W ludowej tradycji oznaczało dobrobyt i zdrowie.
Chrzan, który również święcony jest w Wielką Sobotę, przez swoją ostrość wyciska łzy z oczu, przez co uznawany jest za symbol goryczy Męki Pańskiej. Oznacza także tężyznę fizyczną i żywotność. Sól z kolei chroni produkty od zepsucia. W biblijnym znaczeniu to ludzie mają być solą ziemi, czyli ochraniać ją przed upadkiem. Sól symbolizuje także prostotę życia, a dawniej chronić miała przed chorobami, dlatego stała się nieodłącznym elementem święconki.
W koszyczkach, zwłaszcza tych, które niosą dzieci, znaleźć można także zajączki i kurczaczki, najczęściej czekoladowe. Te pierwsze kojarzone są z płodnością i odradzaniem się przyrody, a więc nowym życiem, podobnie jak baranek. Według podań zając mógł pierwszy zobaczyć Zmartwychwstałego, gdyż podobno śpi z otwartymi oczyma.
W Wielką Sobotę rano święci się także wodę, którą Dobrzanie kropią pola, gospodarstwa i bydło. Istnieje bowiem tradycyjne przekonanie, że poświęcenie ma uchronić przed zarazami, klęskami i chorobami.


Tekst i zdjęcia: Adrian Cieślik

Zobacz zdjęcia

Archiwum wiadomości

© 2017 Parafia MB Szkaplerznej w Dobrej. All Rights Reserved.

Designed by Kajmowicz Jan.